Terroir

Het enige dat terroir betekent, is de totale natuurlijke groeiomgeving. In zijn meest beperkende zin betekent het woord land of grond. Bij uitbreiding, en algemeen gebruikt, omvat en verbindt het de wijnstok en zijn wortels met de bodem zelf, de ondergrond en het gesteente eronder, zijn fysische en chemische eigenschappen, de organismen die erin leven in combinatie met de topografie, het klimaat en inderdaad het weer.

De natuurlijke omgeving omvat bijvoorbeeld hoe snel een stuk land wegloopt; of het zonlicht weerkaatst of de warmte absorbeert; zijn hoogte; zijn hellingsgraad; zijn oriëntatie op de zon; en of het nu dicht bij een verkoelend of beschut bos is of een opwarmend meer, rivier of de zee.

Als bijvoorbeeld de voet van een helling vorstgevoelig is, zal deze een ander terroir hebben dan de heuvel waarboven de koude lucht wegstroomt, zelfs als de grond hetzelfde is. Over het algemeen geldt: hoe hoger de hoogte, hoe koeler de gemiddelde luchttemperatuur, vooral 's nachts. Evenzo kan een helling op het oosten die de ochtendzon opvangt dezelfde grond hebben als een helling op het westen die later opwarmt en de late namiddagstralen vasthoudt, maar het terroir is anders en de wijn die het produceert zal ook anders zijn.

In een tijd van klimaatverandering zijn dergelijke aspecten van terroir steeds kritischer. We beginnen erachter te komen waar de beste plek is of zal zijn om wijnstokken te verbouwen in een opwarmende wereld. Precisie wijnbouw optimaliseert de potentiële kwaliteit van elk stukje wijnstokken door terroir in een mate van detail te bekijken die alleen mogelijk wordt gemaakt door geavanceerde technologie.